Contestatie amenda

Amenda auto

Majoritatea soferilor au fost amendati cel putin o data de cand au permis de conducere. Astfel, amenzile auto sunt cea mai comuna categorie de amenzi, motiv pentru care echipa AS Legal ofera clientilor sai servicii complete de contestatie amenda auto in vederea evitarii sanctiunilor.

Din punct de vedere juridic, amenda auto este o sanctiune contraventionala principala, fata de sanctiunile contraventionale complementare ce pot fi aplicate alaturi de aceasta, si anume aplicarea punctelor de penalizare, suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, pe perioada limitata, confiscarea bunurilor destinate savarsirii contraventiilor din Codul Rutier ori folosite in acest scop, imobilizarea vehiculului, precum si radierea din oficiu a inmatricularii sau inregistrarii vehiculului, in cazul in care acesta este declarant fara stapan sau abandonat conform legii.

Amenda auto se stabileste in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate, valoarea punctului de amenda pentru 2021 fiind inghetata la suma de 145 lei.

Contraventiilor din Codul Rutier le sunt stabilite clase de sanctiuni carora le corespunde un anumit numar de puncte-amenda, in functie de gravitatea faptelor, precum si de pericolul social pe care il prezinta acestea.

Clasele de sanctiuni prevazute de Codul Rutier sunt urmatoarele:

  • Clasa I – 2 sau 3 puncte-amenda;
  • Clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amenda;
  • Clasa a III-a – intre 6 si 8 puncte-amenda;
  • Clasa a IV-a – intre 9 si 20 de puncte-amenda;
  • Clasa a V-a – intre 21 si 100 de puncte-amenda (contraventiile din aceasta clasa de sanctiuni se aplica persoanelor juridice).

Asadar, amenzile auto sunt curpinse intre 290 lei si 14.500 lei.

Constatarea contraventiei si aplicarea amenzii auto este realizata de catre politistii rutieri sau, in cazul punctelor de trecere a frontierei, de catre politistii de frontiera. Cu ocazia constatarii contraventiei, acestia sunt obligati sa incheie un proces-verbal, chiar si in cazul in care constatarea este facuta cu ajutorul aparatului radar tip pistol.

Procesul-verbal de constatare a contraventiei, prin care se aplica amenda auto, este un act administrativ unilateral de sanctionare, fiind intocmit in baza unui model stabilit prin ordinul ministrului afacerilor interne.

Procesul-verbal trebuie completat corespunzator cu toate datele solicitate in formularul tipizat, sub sanctiunea nulitatii acestuia. Spre exemplu, nu putine au fost cazurile in care am obtinut anularea procesului-verbal pentru clientii nostri, scapandu-i, astfel, de amenzi foarte mari prin invocarea descrierii insuficiente si necorespunzatoare a faptei pentru care a fost aplicata amenda.

Pentru ca echipa noastra sa poata face acelasi lucru si pentru dumneavoastra, este necesar sa ne contactati in cel mult 15 zile de cand v-a fost inmanat sau comunicat procesul-verbal. Dupa ce stabilim cu exactitate, alaturi de dumneavoastra, situatia de fapt si situatia de drept a spetei, specialistii in contraventii rutiere din echipa AS Legal vor formula plangere impotriva procesului-verbal, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta dumneavoastra.

Nu va faceti griji, datorita contractului incheiat cu societatea noastra, vom putea sa va reprezentam in fata instantei, fara a fi necesar ca dumneavoastra sa va prezentati.

Din momentul inregistrarii plangerii la judecatorie, va fi suspendata executarea amenzii si, eventual, a sanctiunii contraventionale complementare aplicate. Astfel, nu doar ca va castigam timp – deosebit de important mai ales in cazul in care ati fost sanctionat cu suspendarea permisului – ci va asiguram sanse mari de anulare a amenzii datorita experientei dobandite prin reprezentarea cu succes a mii de clienti in cei peste 10 ani de experienta.

Contactează-ne pentru consultanță gratuită!

Call Now ButtonSuna acum