Contestatie amenda

Amenda depozitare deseuri menajere si industriale

In ultimii ani, in contextul aderarii la Uniunea Europeana, a inceput sa li se acorde mai multa atentie problemelor de mediu. De aceea, si sanctiunile pentru nerespectarea legislatiei privind deseurile au inceput sa fie din ce in ce mai severe.

Pe fondul cresterii consumului la nivelul intregii societati, problema eliminarii deseurilor menajere (produse de consumatorii casnici, la nivelul gospodariilor) si industriale (produse de consumatorii industriali) s-a amplificat. Astfel, multe depozite ecologice (gropi de gunoi) fie sunt inchise, fie functioneaza ilegal, fie devin supraaglomerate.

Institutiile cu putere de control si sanctionare din sectorul de mediu sunt Garda de Mediu, Garzile forestiere, unele structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, precum si autoritatile administratiei publice locale si judetene.

La nivel local, in cadrul primariilor exista personal abilitat sa constate contraventii pentru depozitarea ilegala a deseurilor menajere si industriale, precum si sa aplice contraventii in acest sens.

De asemenea, Garda Nationala de Mediu – aflata in subordinea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor – poate efectua controale la agenti economici prin comisari sai.

Regula in materie de deseuri este aceea ca nicio persoana, fizica sau juridica, nu poate dispune de deseurile produse decat prin intermediul unui operator de salubrizare, care gestioneaza deseurile.

De aceea, este obligatorie incheierea unui contract intre gospodarii, asociatii de gospodarii sau agenti economici, pe de o parte, si operatorul de salubrizare, pe de alta parte, acesta din urma avand obligatia de a colecta deseurile generate si de a le transporta la un depozit ecologic autorizat in vederea eliminarii.

In cazul constatarii de nereguli privind depozitarea deseurilor, comisarii Garzii de Mediu, personalul din cadrul primariilor sau agenti ai politiei locale vor fi in masura sa constate savarsirea contraventiei si, ca atare, sa aplice o amenda.

Cuantumul amenzii difera in functie de factori precum gravitatea contraventiei sau calitatea contravenientului (persoana fizica ori juridica), putand fi de ordinul sutelor de lei pana la zeci de mii de lei.

Agentul constatator va incheia un proces-verbal de constatare a contraventiei si, de regula, ar trebui sa realizeze si fotografii cu rol de proba a faptei savarsite. Ce vom exploata in cadrul contestatiei la amenda – ce va imbraca forma unei plangeri formulate la judecatorie – vor fi intocmai erorile din cadrul procesului-verbal, descrierea insuficienta sau eronata a faptei si, daca este cazul, lipsa probelor.

Pentru aceasta, insa, este nevoie sa actionam rapid, avand la dispozitie un termen de 15 zile de la primirea procesului-verbal. In acest termen, avocatii AS Legal specializati in dreptul mediului vor analiza procesul-verbal pentru a construi argumentele ce vor fi valorificate prin intermediul plangerii.

Fiind uneori vorba de amenzi considerabile, este in favoarea dumneavoastra sa contesati amenda, deoarece, in acest mod, nu va trebui sa platiti amenda decat daca instanta nu va solutiona favorabil plangerea, inclusiv in apel. Din experienta noastra acumulata in cei peste 10 ani de experienta, sansele de succes sunt foarte bune, dat fiind si faptul ca adesea institutiile nu aloca resurse pentru reprezentarea in fata instantei.

Contactează-ne pentru consultanță gratuită!

Call Now ButtonSuna acum