Contestatie amenda

Amenda rovinieta

Pentru a conduce un vehicul pe drumurile nationale, este necesara plata rovinietei. Aceasta reprezinta, conform legii, inregistrarea in format electronic a tarifului de utilizare, fiind, practic, o taxa pentru utilizarea infrastructurii rutiere. Tariful de utilizare confera vehiculului – ci nu conducatorului auto – dreptul de a utiliza, pe parcursul unei anumite perioade, reteaua de drumuri nationale din Romania, concesionata Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A (CNADNR).

Reteaua de drumuri nationale din Romania consta in drumurile de interes national ce apartin proprietatii publice a statului si cuprind drumurile nationale ce asigura legaturile cu capitala tarii, cu resedintele de judet, cu obiectivele de interes national, intre ele, precum si cu tarile vecine.

Aceste drumuri se clasifica in autostrazi, drumuri expres, drumuri internationale, drumuri nationale principale si drumuri nationale secundare.

Rovinieta trebuie, de asemenea, platita, si in cazul parcurgerii unei distante pe un sector de drum, pod, tunel sau trecatoare de munte, ce face parte din reteaua de drumuri nationale din Romania si pe care se aplica tarif de trecere (ex. taxa de pod Fetesti – Cernavoda).

Uneori, insa, uitam ca nu avem rovinieta platita si, dupa o perioada de circulat pe drumurile nationale, ne este comunicat prin posta procesul-verbal de constatare a contraventiei.

Constatarea acestei contraventii se face cu ajutorul mijloacelor tehnice, agentii constatatori putand fi inspectori din cadrul ISCTR, politisti rutieri si politisti de frontiera prin intermediul terinalelor de interogare, precum si personal din cadrul CNADNR care efectueaza controlul prin intermediul sistemelor de camere video sau al terminalelor de interogare.

Astfel, procesul-verbal se incheie in lipsa contravenientului si se comunica in termen de cel mult 2 luni de la data aplicarii contraventiei. Este important de mentionat faptul ca, in intervalul cuprins intre data savarsirii contraventiei si data comunicarii procesului-verbal, nu vor putea fi incheiate alte procese-verbale de constatare a contraventiei pentru lipsa rovinietei valabile pentru acelasi vehicul!

Aceasta norma am valorificat-o cu foarte mare succes in cazul multor clienti ce au primit mai multe amenzi in acest interval de timp. Nu amanati, insa, deoarece termenul de contestare este de 15 zile de la data comunicarii procesului-verbal.

Dincolo de aceasta norma, exista intotdeauna sansa ca procesul-verbal sa nu fi fost incheiat cu respectarea conditiilor obligatorii, ceea ce atrage nulitatea acesteia si, deci, anularea amenzii.

Spre deosebire de alte tipuri de amenzi, in cazul amenzii pentru lipsa rovinietei, legea prevede si un beneficiu procesual demn de luat in considerare cand contestati amenda, si anume ca plangerea impotriva procesului-verbal se introduce la judecatoria in a carei raza teritoriala aveti domiciliul sau sediul, ci nu la judecatoria in a carei raza teritoriala ati savarsit contraventia!

In ceea ce priveste cuantumul amenzii, daca in cazul autoturismelor amenda este cuprinsa intre 250 lei si 500 lei, aceasta poate ajunge pana la 4.500 lei in cazul vehiculelor mari de transport marfa cu minimum 4 axe.

In orice caz, contestand amenda veti mai castiga timp in sensul ca nu veti fi obligat sa o platiti decat daca instanta nu solutioneaza favorabil plangerea, inclusiv in urma exercitarii apelului.

Contactează-ne pentru consultanță gratuită!

Call Now ButtonSuna acum