Contestatie amenda

Amenda ITM

Inspectia Muncii este un organ de specialitate al administratiei publice centrale aflat in subordinea Ministerului Munci si Protectiei Sociale. Aceasta autoritate de stat are atributii de control in domeniile relatiilor de munca, securitatii si sanatatii in munca, precum si in supravegherea pietei muncii.

Avand atributii de control asupra modului in care sunt aplicate prevederile legale in aceste domenii, Inspectia Muncii poate aplica amenzi deopotriva angajatorilor si angajatilor, prin intermediul Inspectoratelor Teritoriale de Munca (ITM) de la nivelul fiecarui judet si de la nivelul Municipiului Bucuresti.

Legislatia muncii este una destul de stufoasa, astfel incat riscul de a fi amendat este mereu prezent. De aceea, avocatii AS Legal specializati in dreptul muncii va ofera – dincolo de servicii de contestare a amenzilor – consultanta pentru conformarea cu legislatia muncii. De asemenea, va oferim si servicii de reprezentare in relatia cu ITM in cazul unui control, astfel incat sa prevenim situatii neplacute pentru dumneavoastra.

In cazul amenzilor aplicate de catre ITM, agentii constatatori sunt inspectorii de munca. Acestia vor incheia un proces-verbal de constatare a contraventiei, prin care vor stabili si sanctiunile aplicate, respectiv amenda. De regula, acest proces are loc la sediul angajatorului sau la orice alt loc de munca organizat de catre acesta. Prin exceptie, acest lucru se poate intampla si la sediul ITM.

Prin prisma atributiilor de control in intreg domeniul relatiilor de munca, contraventiile ce se afla in competenta ITM sunt prevazute in mai multe acte normative. Contraventiile prevazute de catre legea de organizare a Inspectiei Muncii sunt urmatoarele:

  • impiedicarea inspectorilor de munca sa exercite controlul ori sa efectueze cercetarea evenimentelor prin orice actiune a conducatorului unitatii, a reprezentantului legal, a unui angajat, prepus ori a altei persoane aflate in locatiile supuse controlului;
  • neindeplinirea ori indeplinirea partiala de catre entitatea controlata a masurilor dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta;
  • nerespectarea de catre conducatorul unitatii, reprezentantul legal al acestuia, angajati, prepusi ori alte persoane aflate in locatiile supuse controlului a obligatiei de punere la dispozitia inspectorilor, in termenul stabilit de acestia, a documentelor si informatiilor solicitate, necesare controlului sau cercetarii evenimentelor.

Amenzile ce pot fi aplicate de ITM sunt cuprinse intre 5.000 lei si 10.000 lei pentru fiecare contraventie! Astfel, daca inspectorii de munca constata savarsirea mai mult contraventii, cuantumul total al amenzilor poate fi foarte ridicat. De aceea, va recomandam sa apelati la servicii profesionale de consultanta in dreptul muncii, pentru a minimiza riscurile.

In cazul in care sunteti amendat de ITM, aveti la dispozitie 15 zile pentru a contesta amenda. Avocatii AS Legal specializati in dreptul muncii vor analiza atat procesul-verbal incheiat de inspectorii de munca, cat si intreaga documentatie din cadrul companiei dumneavoastra, pentru a formula o plangere cu sanse mari de succes impotriva procesului-verbal.

Instanta competenta sa solutioneze plangerea va fi judecatoria in raza careia a fost savarsita contraventia, insa, datorita contractului incheiat cu societatea noastra, nu va fi nevoie sa va prezentati la termenul de judecata.

Indiferent de sansele de reusita ori de rezultatul final, un beneficiu substantial pe care il obtineti in urma contestarii amenzii este cel al suspendarii executarii amenzii. La acest beneficiu se adauga, bineinteles, cel de a obtine anularea amenzii in cazul succesului in instanta.

Contactează-ne pentru consultanță gratuită!

Call Now ButtonSuna acum