Contestatie amenda

Amenda primarie

In 2019 a fost adoptat, in cele din urma, dupa ani de asteptare, Codul administrativ. Acesta a inlocuit vechea reglementare cu privire la organizarea si functionarea autoritatilor si institutiile administratiei publice, printre care si primaria.

Primaria este o autoritate a administratiei publice locale, alaturi de consiliul local si de consiliul judetean.

Primarul este ales prin vot de catre cetatentii dintr-o unitate administrativ-teritoriala (UAT) pentru a le reprezenta interesele. El dispune masurile necesare si ofera sprijin pentru aplicarea ordinelor si instructiunilor cu caracter normativ ale ministrilor, ale altor conducatori ai autoritatilor administratiei publice centrale, ale prefectului, a dispozitiilor presedintelui de consiliu judetean, precum si a hotararilor consiliului judetean.

De asemenea, primarul conduce institutiile publice si serviciile publice de interes local, cu ajutorul apratului de specialitate din subordinea sa, aparat structurat pe compartimente functionale incadrate cu functionari publici si personal contractual.

Conform legislatiei contraventiilor, amenzile sunt aplicate de catre agenti constatatori ce incheie un proces-verbal cu ocazia constatarii contraventiei. Printre acestia se numara si primarii, alaturi de persoanele imputernicite de acestia.

Asadar, primariile au personal abilitat sa aplice amenzi persoanelor fizice sau juridice din respectiva unitate administrativ-teritoriala ce savarsesc contraventii in legatura cu atributiile primariei, de regula servicii publice.

Un exemplu comun in acest sens consta in amenda aplicata pentru construirea fara autorizatie. De cand s-a modificat regimul juridic al acestei fapte, au fost aplicate foarte multe amenzi celor care au construit fara autorizatie, multi dintre ei apeland la serviciile AS Legal pentru a contesta amenda si pentru a obtine anularea acesteia.

Un alt exemplu consta in amenda pentru depozitarea ilegala a deseurilor, in afara rampelor ecologice. Dupa cum observati, aceasta amenda este legata de atributiile primariei in materia serviciului public de salubrizare.

Din punct de vedere juridic, amenda aplicata de primarie este o sanctiune administrativa, fiind aplicata in urma savarsirii de contraventii din domeniile cu relevanta publica, prin constatarea contraventiei de catre un agent al primariei si incheierea unui proces-verbal in acest sens.

Precum in cazul celorlalte tipuri de amenda, acest proces-verbal trebuie contestat in termen de 15 zile de la data cand v-a fost inmanat sau comunicat.

Echipa de specialisti in contraventii ai AS Legal va analiza documentele pe care vi le vom solicita pentru a formula plangere la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata contraventia. De asemenea, in baza contractului incheiat cu societatea noastra, va vom putea reprezenta in fata instantei de judecata, astfel incat nu va fi necesara prezenta dumneavoastra.

Un beneficiu foarte mare al contestarii amenzii consta in  suspendarea executarii amenzii. Altfel spus, pana la solutionarea de catre instanta a plangerii – inclusiv in urma apelului, daca va fi necesar – nu va trebui sa platiti amenda!

Contactează-ne pentru consultanță gratuită!

Call Now ButtonSuna acum